Информация за пациенти на комисията за лечение на множествена склероза към МБАЛНП Св. Наум относно усложнената епидемична обстановка

14 март 2020 г., събота

Уважаеми пациенти,

Във връзка с усложнената епидемична обстановка, Ви уведомяваме следното:

 1. Към момента комисията за лечение на МС на МБАЛНП „Св. Наум“ заседава без промяна в графика. Протоколи за започване / продължение на лечението се издават, както досега – след предварителна уговорка по телефона, преглед и представяне на необходимите документи.

 2. Напомняме Ви, че срокът за явяване пред Комисия за подновяване на Вашия протокол за лечение по НЗОК започва да тече след петото (предпоследно) получаване на медикаменти по текущия протокол и обхваща интервала до 3 месеца след изтичане на срока му.

 3. Пациентите, които имат температура, кашлица, дихателни проблеми, трябва да останат по домовете си и да отложат явяването си пред Комисия за лечение на МС, колкото е нужно, като поддържат връзка с общопрактикуващия си лекар по телефона. В тази връзка прецизирайте момента за подновяване на протокола си!

 4. В случай, че по извънредни причини (карантина или друго) се наложи да прекъснете временно профилактичната си терапията, не изпадайте в паника. Леченията за МС обичайно имат относителна продължителност на терапевтичния ефект. Уведомете лекуващите си невролози по телефона.

 5. Няма специфично лечение за COVID-19, нито доказана профилактична терапия.

 6. Множествената склероза, сама по себе си, не повишава риска Ви от заразяване с COVID-19, нито е предпоставка за тежка клинична картина след контакт с вируса.

 7. Спазвайте общовалидните профилактични мерки за поведение и хигиена в рамките на епидемична обстановка.

Модифициращите хода на болестта медикаменти се разделят в няколко групи, спрямо имунния си ефект и съответно риска от вирусна инфекция и усложнения*:

 1. Пациентите с МС, които се лекуват с interferon beta 1a (Avonex, Plegridy, Rebif), interferon beta 1b (Betaferon, Extavia), glatiramer acetate (Copaxone, Remurel), teriflunomide (Aubagio), dimethyl fumarate (Tecfidera) и natalizumab (Tysabri) могат да продължат лечението си без допълнителни мерки. Тези медикаменти не покачват значимо риска от системна вирусна инфекция.

 2. Пациентите, приемащи fingolimod (Gilenya) имат средно повишен риск от развитие на вирусна инфекция. Тъй като fingolimod е терапия за активна пристъпна МС, а при евентуалното ѝ прекъсване съществува риск от активация на болестта, НЕ се препоръчва спиране на лечението с цел предпазване от COVID-19. Тези пациенти би трябвало стриктно да спазват профилактични противовирусни мерки.

 3. Пациентите, приемащи ocrelizumab (Ocrevus) имат средно повишен риск от развитие на вирусна инфекция. В същото време, прекъсване на терапията с ocrelizumab крие риск за активация на болестта (особено при пристъпните форми на МС). Отлагане на инфузията в рамките на усложнената епидемична обстановка, може да бъде препоръчано от лекуващия невролог след индивидуална преценка полза/риск. Тези пациенти би трябвало стриктно да спазват профилактични противовирусни мерки.

 4. Пациентите, лекувани с cladribine (Mavenclad) и alemtuzumab (Lemtrada), имат относително най-висок риск за развитие на вирусна инфекция. В рамките на усложнената епидемична обстановка, моментът на започване на първи курс на лечение с тези медикаменти, трябва да се обсъди с лекуващите невролози. Повторното дозиране (след проведен единичен курс на лечение), може да бъде отложено от лекуващите невролози след индивидуална преценка полза/риск. Тези пациенти би трябвало стриктно да спазват профилактични противовирусни мерки.

При възникнали допълнителни въпроси, молим не се колебайте да се свържете с нас!

Комисия за лечение на МС в извънпристъпния период към МБАЛНП Св. Наум: 02/9 702 149

* ABN GUIDANCE ON THE USE OF DISEASE-MODIFYING THERAPIES IN MULTIPLE SCLEROSIS IN RESPONSE TO THE THREAT OF A CORONAVIRUS EPIDEMIC (11th March 2020)

С ПОДКРЕПАТА НА

 
Асоциация Двигателни нарушения и Множествена склероза
Национална пациентска организация
 

ПРЕМИУМ ПАРТНЬОРИ

ПАРТНЬОРИ

 
 

За връзка с нас

ПМА - Фарма Маркетинг Адваизорс ЕООД
гр. София 1404, ж.к. "Гоце Делчев"
бул. "Гоце Делчев" 100, бл. 22, вх. Г, ет. 5, ап. 14
тел.: +359 2 400 5551
e-mail: office@phma.bg


qrcode

Съобщението е изпратено успешно!

Затвори